Zoeken
Sluiten

Blauwe pleisters in de horeca

In de horeca gebeuren erg veel ongelukjes. Dit is ook niet vreemd, er wordt met messen gewerkt, met grote hittebronnen en vaak is er sprake van een razendsnel tempo. Een ongelukje is dan dus zo gebeurd en deze moeten behandeld worden. Alleen is die behandeling niet zo simpel als u in eerste instantie zou denken; even een pleister plakken is niet voldoende.

Ten eerste gaat deze persoon weer verder met werken en is er een groot risico dat de pleister nat, vet of vies wordt en snel weer loslaat. Ten tweede gaat deze persoon met eten om en als u een maaltijd voorgeschoteld krijgt met een pleister erin of van iemand met een bloedende wond aan zijn vinger, dan bent u waarschijnlijk verre van tevreden.

Natuurlijk zijn er regels gemaakt voor dit soort situaties, die zijn vastgelegd in de wettelijke richtlijnen omtrent hygiëne op locatie. Om deze wondjes te kunnen behandelen wordt er gebruik gemaakt van de zogenaamde blauwe pleisters.

Wat zijn blauwe pleisters?

De blauwe pleister, ook wel HACCP pleister genoemd, herkent zich door zijn karakteristieke blauwe kleur. Deze kleur heeft als functie dat de pleister makkelijk terug te vinden is als hij in de etenspan is gevallen omdat blauw van nature niet voorkomt.

Daarnaast zijn blauwe pleisters voorzien van extra kleefkracht en een waterafstotende kunststof. De HACCP pleister wordt gebruikt om wonden af te plakken. En als de blauwe pleister echt kwijt is, dan is deze makkelijk op te sporen door het laagje metaalfolie dat in de pleister is aangebracht. In plaatsen waar voedsel wordt bereid voor consumenten is het dan ook wettelijk verplicht om blauwe pleisters beschikbaar te hebben en te gebruiken.

De HACCP pleister en de wet

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Hiermee wordt de hygiëne op plaatsen waar voedsel wordt bereidt gewaarborgd en het is dan ook essentieel dat de blauwe pleisters voldoen aan de eisen van de HACCP. Wilt u blauwe pleisters kopen, dan moeten deze conform HACCP zijn, anders voldoet u niet aan de wetgeving.

Een EHBO-koffer voor de horeca

Natuurlijk zijn pleisters niet de enige EHBO-producten die de hygiëne in horeca aangelegenheden kunnen beïnvloeden. Er zijn voldoende andere producten, zoals verbanden, gaasjes en zwachtels die niet zomaar in de horeca kunnen worden gebruikt. Om die reden is er een speciale HACCP EHBO-koffer samengesteld vol producten die veilig in de keuken kunnen worden gebruikt en die de hygiëne niet in gevaar brengen.